Een ruim aanbod oefeningen

Wie werkt met Pienter, beschikt over een ruim aanbod oefeningen. Zowel in de leerwerkboeken als online op diddit vind je meer dan voldoende materiaal om sterk te differentiëren. Je kunt je sterke leerlingen uitdagen en voor je zwakkere leerlingen voorzie je de juiste remediëring.

Het is niet de bedoeling dat elke leerling alle oefeningen maakt. Als leerkracht neem je het traject van je leerlingen in handen. Jij geeft aan wie welke oefeningen maakt. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van het aanbod oefeningen bij Pienter.


Oefeningen in het boek

In het boek vind je oefeningen in 3 reeksen:

  • Reeks A: Deze oefeningen zijn rechtstreekse toepassingen van theorie (definities of eigenschappen).

  • Reeks B: Deze oefeningen zijn haalbaar voor elke leerling

  • Reeks C: Dit zijn de moeilijkere oefeningen. Niet elke leerling zal hier aan werken. Je gebruikt ze om je sterkere leerlingen uit te dagenOefeningen_tonenA
Minimumtrajecten

Met behulp van de minimumtrajecten in de lesfiches geven de auteurs per hoofdstuk aan welke oefeningen noodzakelijk zijn en dus minimum gemaakt moeten worden. Je kunt dit minimumtraject als leerkracht uitbreiden door zelf vinkjes toe te voegen.
Problemen_oplossen
Pienter problemen oplossen

In de nieuwe leerwerkboeken van Pienter eerste graad sluiten we een hoofdstuk telkens af met Pienter problemen oplossen. In Pienter 1 voorzien we op het einde van elk hoofdstuk een viertal problemen. In Pienter 2 zetten we dit door en breiden we uit met opgaven uit de kangoeroewedstrijd en de wiskundeolympiade.

Deze oefeningen hebben niet altijd een verband met het hoofdstuk, maar zijn bedoeld om leerlingen te leren problemen op te lossen. Sterke leerlingen kun je hiermee individueel aan het werk zetten. De leerlingen krijgen een aantal heuristieken aangeboden en gaan zelf aan de slag. Je kunt de oefeningen ook klassikaal oplossen als een leuke afsluiting van een hoofdstuk.

Er is geen schrijfruimte voorzien voor de oplossing. De leerlingen moeten op een aparte pagina hun tussenstappen en werkwijze neerschrijven. Zo werken ze aan “leren leren” en oefenen ze in het nemen van nota’s.


Remediëringsoefeningen (ROEF)

Naast de oefeningen in het boek voorzien we een honderdtal remediëringsoefeningen op ons onlineleerplatform diddit. In het boek vind je duidelijke verwijzingen bij oefeningen waarbij je de remediëringsoefeningen kunt inzetten. Je vindt deze ROEF vervolgens onder “Lesmateriaal” op diddit.

Je kunt de remediëringsoefeningen downloaden als pdf of Word-bestand en aan je leerlingen bezorgen. Je leerlingen beschikken over een voorblad om de ROEF-oefeningen te bundelen. Op de achterzijde vind je een overzicht van alle ROEF-oefeningen.
ROEF_voorbeeld

XL_voorbeeld1
XL-reeks – verdiepend materiaal

Bij de herwerking van Pienter eerste graad hebben we extra aandacht besteed aan verdieping. De XL-reeks is volledig nieuw en biedt je heel wat extra uitdagende oefeningen voor je sterke leerlingen.

Je vindt deze extra oefeningen op het onlineleerplatform diddit onder “Lesmateriaal”, zowel in pdf als Word-bestand. Zo kun je eventueel zelf aanpassingen maken. Net zoals bij de ROEF-oefeningen kun je ze downloaden en afprinten. Je leerlingen beschikken ook hier over een voorblad om alles te bundelen. De achterzijde van dit blad geeft een overzicht van alle XL-oefeningen.Pienter Computeren

Bij de oefeningen en de theorie worden ook ICT-opdrachten voorzien. Op diddit vind je de Pienter Computeren-reeks onder “Lesmateriaal.” Deze ICT-opdrachten worden aangeboden in pdf en als Word-bestand.

Leerlingen moeten aan de slag met verschillende tools, o.a. Excel en Geogebra. Wederom beschikken ze over een voorblad om alles te bundelen in hun kaft. Op de achterzijde vinden ze een overzicht van alle ICT-opdrachten.
ICT_voorbeeld1

Pienter_rekenen_voorbeeld1
Pienter rekenen

Een andere reeks oefeningen waarover je beschikt is Pienter rekenen. Dit zijn oefeningen op rekenen die ingezet kunnen worden als tempodifferentiatie. We voorzien een hele hoop oefenbladen, te vinden op diddit. Jij bepaalt met welke oefenbladen je verschillende leerlingen aan de slag gaan.

Ook hier voorzien we een voorblad zodat de oefenbladen eenvoudig samen in de kaft gebundeld worden. Op de achterkant vind je een overzicht. In dit overzicht geven we aan waar je het oefenblad best kunt inzetten. Sommige bladen kun je bijvoorbeeld pas inzetten vanaf hoofdstuk 5, aangezien bepaalde begrippen daar pas aan bod komen. Op andere plekken geven we aan om het oefenblad in te zetten voor een bepaald hoofdstuk aangezien het een goede inleiding vormt op dat hoofdstuk.Online oefeningen op diddit

Naast de verschillende reeksen onder lesmateriaal, vind je ook oefeningen die je digitaal maakt. Per jaar voorzien we ongeveer 180 oefenblokken, waarin telkens 5 of 10 oefeningen aangeboden worden aan de leerlingen.

Interessant aan deze oefeningen is dat ze adaptief zijn. Dat betekent dat leerlingen telkens oefeningen op hun niveau kunnen maken. Doet een leerling het goed ? Dan worden moeilijkere oefeningen aangeboden. Heeft een leerling wat meer moeite bij een bepaald onderdeel? Dan krijgt die eerst eenvoudigere oefeningen en extra ondersteuning bij de oefeningen.


De enorme hoeveelheid verschillende oefeningen wordt genereerd door een math-engine. Deze math-engine geeft bovendien bij elk antwoord directe en concrete feedback of hints zodat leerlingen onmiddellijk bijgestuurd worden. Hierdoor leren ze effectiever en sneller. 

Wil je meer informatie over deze oefeningen? Ga dan naar deze pagina.

Online_oefeningen 

adaptieve oefening_hint2
Zoals je kunt zien beschik je over een ruim aanbod oefeningen met Pienter. Heb je nog vragen over deze reeks? Neem dan contact op met je educatief adviseur

Neem contact met ons op