Stapstenen - onderzoek stap voor stap

Onderzoeksvaardigheden voor de 2de en 3de graad aso en tso

Stapstenen onderzoek stap voor stap is een leerboek voor alle richtingen van de 2de en 3de graad aso en tso. Het speelt in op de specifieke eindtermen rond onderzoeksvaardigheden.

Het verwerven van onderzoekscompetenties is voor leerlingen uit de tweede en derde graad van groot belang. Het helpt hen vakoverschrijdende doelen te bereiken en bereidt hen voor op hun toekomst in het hoger onderwijs. 

Onderzoekscompetentie kan enkel worden opgebouwd wanneer leerlingen zelfstandig aan de slag gaan. Dit vergt van de leerkracht de nodige planning om leeractiviteiten te organiseren en om de leerling te begeleiden. Elke leerkracht kan dit organiseren in het eigen vak, maar in de meeste gevallen is samenwerking tussen vakken aangewezen. Stapstenen onderzoek stap voor stap maakt dat alle leerkrachten en leerlingen op dezelfde lijn zitten.

Stapstenen onderzoek stap voor stap biedt leerlingen houvast bij het uitvoeren van hun onderzoek. Het leerboek volgt daarbij de OVUR-methode. Het is aangewezen dat leerlingen een dergelijk stappenplan geleidelijk aanleren en dat leerkrachten het steeds verder uitbouwen.

Het leerboek helpt leerlingen klaarstomen voor het hoger onderwijs, maar eens student blijft Stapstenen onderzoek stap voor stap nog steeds een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk hulpmiddel. Het is dan ook geschikt om in de eerste bachelor in (wetenschappelijk) onderzoek toe te passen.Ontdek Stapstenen voor de onderzoekscompetenties van je leerlingen secundair onderwijs.
Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je op zoek naar een nieuwe methode, wens je een presentatie voor je school of heb je hulp nodig bij het gebruik van je methode? Onze educatieve adviseurs helpen je graag verder met persoonlijk advies.

Contacteer mijn educatief adviseur