Nieuw Traject Nederlands

Ga aan de slag met onze vernieuwde methode Nederlands voor de A-stroom.

 • Eenvoudigere instructietaal en woordgebruik
 • Meer structuur en ondersteuning
 • Eenvoudigere oefeningen met uitgesplitste opgaven en oefeningen, mogelijke antwoorden worden soms aangeboden…

Nieuw Traject Nederlands biedt een stevige basis Nederlands voor elke leerling. De XL-versie reikt een uitgebreider pakket aan met langere teksten, complexere opdrachten en moeilijkere instructies. Daarnaast geeft de XL-versie leerlingen de kans om zich te oriënteren naar talige richtingen en wordt er meer ingezet op verdieping.


Blijf op de hoogte

NTN_Jaar1_XL
Wat is nieuw?

Nieuw Traject Nederlands is de nieuwe, verbeterde versie van de voorganger Traject Nederlands. We gingen in gesprek met heel wat gebruikers en stuurden de methode bij op enkele belangrijke punten:

 • Sneller naar de essentie, mét behoud inductieve aanpak
 • Extra ondersteuning via theoriekaders
 • Extra oefeningen op taalbeschouwing
 • Niet alledaagse woorden geschrapt uit ‘De laatste ronde’

Hoe werkt de methode?
Bekijk de uitgebeide infosessie van Nieuw Traject Nederlands

Trajectwijzer

Alle rode wat-kaders met kennis en gele hoe-kaders met strategieën van de leerwerkboeken van jaar 1 en 2 worden gebundeld in de Trajectwijzer. Op een overzichtelijke manier heeft de leerling een samenvatting van alle kennis van de hele eerste graad. Die must-have dient voor de leerlingen als een houvast waarnaar ze kunnen teruggrijpen tijdens hun verdere schoolcarrière.

 • Kennis over teksten, zinnen, woorden,klanken …
 • Strategieën, zowel de leerstrategieën als de strategieën voor de vaardigheden
 • Spelling en interpunctie, bijvoorbeeld het schema van de werkwoordspelling, hoofdletters …
 • Taalbeschouwing
 • Literatuur, bijvoorbeeld genres, kenmerken van poëzie …
 • Nog veel meer!

Opstap taalscreening

In opdracht van Uitgeverij VAN IN ontwikkelde het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) een digitale, diagnostische taalvaardigheidstoets op diddit. Met die wetenschappelijk onderbouwde toets test je de vaardigheden luisteren en begrijpend lezen van leerlingen bij het begin van het secundair onderwijs. Zo kun je in de eerste graad met Opstap een betrouwbare en valide taalscreening afnemen van je leerlingen.

Opstap Taalscreening 1A is gratis beschikbaar bij Nieuw Traject Nederlands 1 en 1 XL.

Boektoppers

Nieuw Traject Nederlands trekt duidelijk ook de kaart van literatuur, met veel aandacht voor leesbevordering en leesplezier. Daarom slaan Nieuw Traject Nederlands en Boektoppers de handen in elkaar. 

Bij het digitaal leerkrachtenmateriaal van Nieuw Traject Nederlands zal je een reeks gratis boeksuggesties van Boektoppers vinden mét didactische verwerkingen en luisterfragmenten. Deze boeksuggesties zijn de meest populaire Boektoppers van de afgelopen jaren in de eerste graad. Zo heb je als leerkracht nog meer materiaal voor leesbeleving in de klas.

Bij jaar 2 van Nieuw Traject Nederlands zullen opnieuw een reeks Boektoppers worden aangeboden, met didactische verwerkingen en opdrachten. Zo heb je in de eerste graad een grote keuze boeksuggesties van Boektoppers!

 

 logo


Nieuw Traject Nederlands en diddit, het beste van twee werelden
Het online leerplatform diddit ondersteunt jou als leerkracht in het secundair onderwijs voor, tijdens én na het lesgeven. Benieuwd hoe Nieuw Traject Nederlands werkt op diddit?

Ontdek alles over diddit

Hoe kunnen wij je helpen?
Ben je op zoek naar een nieuwe methode, wens je een presentatie voor je school of heb je hulp nodig bij het gebruik van je methode? Onze educatieve adviseurs helpen je graag verder met persoonlijk advies.

Contacteer je educatief adviseur