Een nieuw vak: Mens & Samenleving

2019 is hét jaar van de onderwijshervorming. In het eerste jaar van het secundair onderwijs verschijnt er bovendien een nieuw vak op de lestabellen: Mens & Samenleving. Onze uitgever Inge, haar auteursteam en onze redactie hebben hard gewerkt aan MikS, de gloednieuwe methode voor dit vak. Inge vertelt ons hier graag meer over.

Wat vind je van het nieuwe vak, Mens & Samenleving?

Inge: "Ik sta er helemaal achter. We hebben in onze samenleving nog nooit zoveel keuzevrijheid gehad. Hetzelfde geldt voor onze toegang tot informatie, maar ook tot fake news. Meer dan ooit is het dus belangrijk om jongeren kritisch, geëngageerd en zelfredzaam te maken – ook op economisch en financieel vlak. We moeten hen helpen om goed te leren omgaan met hun nieuwe rol als jonge consument." 
Inge_portret_web

Hoe begin je aan een nieuwe uitgave voor een gloednieuw vak?

Inge: "Toen ik voor het eerst hoorde over een nieuw vak in het eerste jaar, was er enkel nog maar sprake over ‘een vak rond financiële geletterdheid’. We hebben vervolgens onze voelsprieten uitgestoken en een proefhoofdstuk gemaakt uitgaande van wat we toen wisten. Dat hoofdstuk hebben we in het vorig schooljaar in meer dan zestig scholen getest.
Op basis van de feedback op ons testconcept en de uiteindelijke leerplannen, hebben we hard gewerkt aan MikS, onze uitgave voor Mens & Samenleving. Die ligt op het snijpunt van economische, sociale en maatschappelijke vorming."

Wat zijn de reacties op Miks?

Inge: "Voor mij als uitgever blijft het altijd spannend. Enerzijds wil je niet liever dan dat je boek op elke schoolbank terechtkomt, anderzijds is het altijd uitkijken naar de eerste reacties op de uitgave. We hebben fantastische respons gekregen van de vele scholen waar we MikS hebben getest, waardoor ik ervan overtuigd ben dat we kwalitatief en werkbaar materiaal hebben afgeleverd, mede dankzij onze geweldige auteursploeg. Dus ja, ik kijk uit om binnen enkele maanden te horen wat de leerkrachten ervaren!"

Klik hier voor meer informatie over MikS >