Sapiens

Sapiens is een methode geschiedenis voor de A-stroom, doorstroom- en dubbele finaliteit.

Waar staat Sapiens voor?

  • NIEUW: voor het 4de jaar van de domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit brengen we een leerboek
  • Een unieke aanpak in actief historisch denken 
  • Stapsgewijze opbouw van redeneervaardigheden 
  • Flexibele, duidelijke structuur en heldere synthese 
  • Uitgebreide mogelijkheden om te differentiëren, zowel binnen als over klassen heen
  • Optimaal voor blended learning met kennisclips, QR-codes, digitaal oefenmateriaal, ontdekplaten …
In 2023 lanceren we een nieuw aanbod voor de derde graad. Wil jij op de hoogte blijven? Laat je gegevens achter via de knop hieronder!


Hou me op de hoogte


Sapiens_hybride_beeld


Waarom aan de slag met Sapiens?

Het historisch denken van jongeren bevorderen is het einddoel van ons geschiedenisonderwijs. Historisch denken is echter niet makkelijk. Geschiedenis is immers het enige vak waarbij leerlingen mensen en samenlevingen bestuderen die niet meer bestaan. Een weldoordachte mix van activerende werkvormen, geschiedenisdidactiek en historische inhouden is daarom onontbeerlijk. Onze nieuwe methode Sapiens zet het inoefenen van historisch denken op de eerste plaats. Leerlingen onderzoeken (zelfstandig) uitdagende historische vragen aan de hand van het rijke bronnenmateriaal in het leerwerkboek en de digitale ondersteuning.Bekijk de infosessie over graad 1
Bekijk de infosessie over graad 2
Sapiens4_Leerboek
Nieuw: het leerboek voor het 4de jaar doorstroomfinaliteit (domeinoverschrijdend)

In het 4de jaar brengen we voor Sapiens in de doorstroomfinaliteit (domeinoverschrijdend) een leerboek. Dit leerboek vertrekt van het gekende didactisch concept van de leerwerkboeken, maar biedt jou en je leerlingen een grotere keuzevrijheid.

Daarnaast zet het leerboek nog meer in op actief historisch denken, biedt het een ruim aanbod bronnenmateriaal en past het ook principes van modelling toe.

Bekijk het proefhoofdstuk van het leerboek van Sapiens 4 D DO (2u) >

 
Sapiens is een methode die ons, leerling en leerkracht, onderdompelt in onderzoek en de leerlingen leert conclusies te trekken met een kritisch oog.

Leerkracht geschiedenis, Sint-Janscollege (Meldert)

Sapiens_diddit_beeld

Sapiens en diddit, het beste van twee werelden
Het onlineleerplatform diddit ondersteunt jou als leerkracht in het secundair onderwijs voor, tijdens én na het lesgeven. Benieuwd hoe Sapiens werkt op diddit?

Ontdek alles over diddit

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je op zoek naar een nieuwe methode, wens je een presentatie voor je school of heb je hulp nodig bij het gebruik van je methode? Onze educatieve adviseurs helpen je graag verder met persoonlijk advies.

Contacteer mijn educatief adviseur