GENIE Fysica, GENIE Fysica GO! en STEM

Geïntegreerde STEM-aanpak met GENIE en GENIE GO! 

STEM-didactiek brengt leerlingen wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken bij die zij kunnen gebruiken om complexe vragen en levensechte problemen op te lossen. Als wiskunde, wetenschappen en technologie samenhangend worden aangebracht met een eigen geïntegreerde didactiek, versterkt het ene vak het andere. Met GENIE ondersteunen we je hierin met als doel jongeren enthousiast én STEM-bekwaam te maken.

Met de reeks GENIE Fysica (GO!) werk je tweeledig aan de STEM-doelen:

  • In de uitgave: we behandelen de STEM-doelen geïntegreerd met domeinspecifieke doelen.
  • Online op diddit: extra STEM-projecten uitwerkt door de Techniek- en wetenschapsacademie van de UCLL.
  • EXTRA op diddit bij GENIE Fysica 4: in de loop van dit schooljaar lanceren we extra STEM-projecten, op maat van de inhouden van GENIE Fysica.

 

GENIE_stem_partners_4

6 online STEM-projecten

De projecten werden geschreven door de Techniek- en wetenschapsacademie van de UCLL, met ondersteuning van Brightlab. De STEM-projecten vertrekken steeds vanuit een duurzaam ontwikkelingsdoel.

Duurzaam ontwikkelingsdoel Online STEM-project

Goede gezondheid en welzijn

Luchtkwaliteit en gezondheid:
programmeer je eigen luchtkwaliteitsmeter 
Bekijk hier de proefversie 

Schoon water en sanitair  Waterkwaliteit:
onderzoek verschillende waterlopen en ontwerp een meter om de waterkwaliteit in kaart te brengen
Bekijk hier de proefversie
Betaalbare en duurzame energie 

Hernieuwbare energie:
onderzoek en bouw de meest rendabele windmolen! 
Bekijk hier de proefversie

Duurzame steden en gemeenschappen  Een slimme stad:
ga aan de slag met sensoren en zorg voor slimme wegen, verlichting én krijg zelfs aardbeving updates.  
 Klimaatactie Mobiliteit:
onderzoek welke zero-emissie voertuigen er bestaan en ontwikkel zelf een zonnewagen. Daag je klasgenoten uit voor een wedstrijd!
Bekijk hier de proefversie
 Leven op het land
 Leven in de stad:
onderzoek de invloed van lichtprikkels op de groei van planten en dieren.

 

Je vindt de projecten online op het leerplatform diddit, bij je uitgave. Je hebt enerzijds toegang tot het leerlingenmateriaal in PDF- en Word-formaat. Anderzijds beschik je bij elk project ook over een correctiesleutel en een uitgebreide handleiding.


Extra STEM-projecten bij GENIE Fysica 4

We lanceren dit schooljaar verschillende extra STEM-projecten aan, op maat van de inhouden van GENIE Fysica 4. De verschillende projecten zijn zo op elkaar afgestemd, dat je het materiaal deels kunt hergebruiken. Je kan het eerste project  'Thermodynamica' nu als gebruiker van GENIE Fysica 4 gratis op diddit vinden (bij het onderdeel 'STEM-vaardigheden'). 

Wat houdt de eerste 2 projecten in?

STEM-project Thermodynamica 

Dit STEM-onderzoeksproject 'Thermodynamica' bestaat uit een papieren bundel van 36 bladzijden en voorziet verschillende instructievideo's en voorbeeldprogramma's om mee aan de slag te gaan. Aan de hand van een huisje uit plexiglas en een temperatuursensor gaan de leerlingen 5 experimenten uitvoeren waar ze de invloed onderzoeken van isolatie, een opening in de ruimte, de positie van de sensor, de positie van het verwarmingselement, het gebruik van een wiskundig algoritme.

STEM-project Eenparig rechtlijnige beweging (ERB )

Met een wagentje voeren leerlingen wetenschappelijke experimenten uit met de TOF (Time of flight) afstandsensor. Ze meten ook zelfstandig afstanden op en zetten deze om naar snelheidsgrafieken. Daarna laten ze in een aantal engineering-opdrachten het wagentje in een rechte lijn rijden en tijdig remmen voor obstakels.

Welk materiaal heb ik nodig?

Dit project werd in samenwerking met Bart Huyskens uitgewerkt, STEM-coördinator aan het St.-Jozefinstituut (Schoten) en lesgever van nascholingen bij o.a. CNO. 

Het materiaal om aan de slag te gaan met het project 'Thermodynamica' kun je voordelig aankopen via zijn website. Je hoeft niet voor elke leerling een eigen set te kopen. Enkele sets zijn voldoende om aan de slag te kunnen gaan. Verschillende onderdelen van de sets kun je hergebruiken voor de andere STEM-projecten bij GENIE Fysica 4.

Meer weten over de UCLL Techniek- en wetenschapsacademie?

Wil je meer weten over hun aanbod en workshops? Bekijk hieronder het filmpje over hun werking of surf naar hun website.