26/04/2019 - Zomerbingelapp met augmented reality

Bingel, het online leerplatform voor de lagere school, neemt binnenkort weer een korte zomerbreak. Toch verdwijnt Bingel niet helemaal van het toneel. VAN IN, specialist in het ontwikkelen van innovative educatieve leermiddelen, en icapps, de referentie voor app-ontwikkeling, bundelden hun krachten. Samen lanceren ze vanaf 23 april voor het eerst de Zomerbingel app mét augmented reality voor leerlingen uit het basisonderwijs. Kleuters, kinderen uit de lagere school en ouders kunnen zich tijdens de zomervakantie individueel of samen op een speelse manier voorbereiden op het volgende schooljaar.  

Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen tijdens de zomervakantie de kennis van het voorbije schooljaar snel dreigen te verliezen. Veel kinderen ervaren een ‘zomerdip’. Dit betekent dat het behaalde niveau van voor de zomervakantie bij aanvang van het nieuwe schooljaar gedaald blijkt te zijn. Een zomerdip is voor het kind niet alleen heel vervelend, het werkt ook zeer demotiverend. 

zomerbingel

Om de zomerdip tegen te gaan, hebben we de Zomerbingel-apps ontwikkeld. Er bestaat een app voor elk leerjaar van de lagere school en voor de oudste kleuters. Zo geven we leerlingen de kans om goed voorbereid te starten aan hun nieuwe schooljaar. “De Zomerbingel-apps zijn er voor het hele gezin: kinderen kunnen het op een speelse manier opnemen tegen familieleden of vrienden. Iedere deelnemer krijgt daarbij vragen op zijn niveau, of hij nu naar het 3e leerjaar gaat, de stap zet naar het secundair onderwijs of ouder is van een kind uit de lagere school”, vertelt Winfried Mortelmans, Managing Director van de uitgeverij VAN IN.

Hoe werkt het?

In de Zomerbingel app kun je dit jaar in Augmented Reality modus oefenen. Via de camera van je tablet kijk je naar het Zomerbingel spelbord. Het enige wat je moet doen is de AR-modus van de Zomerbingel App activeren en het spel komt vanzelf helemaal tot leven!

Via het tabletscherm kan je rondwandelen op een geanimeerd vulkanisch eiland. Het analoge spelbord wordt dus verrijkt met geanimeerde computerbeelden. Je stapt als het ware in een hele nieuwe driedimensionale wereld, wat voor extra plezier en motivatie zorgt tijdens het oefenen. 

zomerbingel1

Augmented reality meets meets app


Met de augmented reality update zet uitgeverij VAN IN een nieuwe stap in gepersonaliseerd en individueel digitaal oefenen en leren op tablet.  

Een app voor het hele gezin

Met de Zomerbingel-app kan je oefenen en spelen; waar, wanneer en met wie je maar wil. De tablet-app beantwoordt aan de 4 verschillende componenten van de vakantiebehoeften van het kind en de ouder:

  • Oefenen: het inoefenen van de leerinhoud van het voorbije schooljaar, met een onmiddellijke feedback na elk antwoord. 
  • Samen spelen: een motiverend spel met meer dan 2.500 vragen over taal, spelling, wiskunde, wereldoriëntatie en actualiteit op verschillende niveaus. Op deze manier kunnen kleuters, leerlingen uit het basisonderwijs en volwassenen samen één spel spelen;
  • Scorebord: een handig scorebord om de resultaten te bekijken en om te zien hoeveel punten en virtuele medailles werden verdiend.
  • Voor de ouders: om de resultaten van het kind in één oogopslag te volgen en om zelf te bepalen welke soort vragen er aan bod moeten komen.

In samenwerking met icapps

De app kwam tot stand in samenwerking met icapps en Firewolf. 

VAN IN en icapps zijn al een aantal jaar partner. Zo werkten ze recentelijk nog samen aan Bingel Raket. Ook de vorige versies van de Zomerbingel App waren het resultaat van een gesmeerde samenwerking.

icapps heeft de gewoonte om zo veel mogelijk proactief mee te denken met de klant. icapps kende onze noden en wist dat we zowel het ‘samenspel’ als de ervaring voor de kinderen erg belangrijk vinden. Daarom adviseerde icapps ons om Augmented Reality toe te voegen aan de nieuwe versie van Zomerbingel.

icapps heeft de digitale zijde van de app volledig ontworpen en afgestemd op de analoge spelkaart. Ze zijn verantwoordelijk voor de 3D-assets en het animeren ervan, tot sound-design en het overkoepelende projectbeheer. Voor de eigenlijke ontwikkeling van het geheel brachten ze partner bedrijf Firewolf aan. Firewolf’s kennis in educatieve games zorgde voor de extra finishing touch die de app helemaal af maakte.

Uit een enquête en gesprekken met ouders bleek dat zij het belangrijk vinden dat hun kind ook tijdens de vakantie digitaal blijft oefenen, maar dan wel op een ontspannende manier. Zowel het spelelement als de sociale interactie (bv. spelenderwijs leren van elkaar) vinden ze belangrijk bij het inoefenen van leerstof tijdens de vakantie. Ouders behouden ook graag de controle en vinden het belangrijk om de resultaten op te volgen. De app is op vraag van vele ouders ook altijd en overal beschikbaar: op reis, bij oma of opa, in de auto …, zonder dat er een internetverbinding nodig is.

Beschikbaarheid

De Zomerbingel-app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en bereikt zo meer dan 80% van alle tabletgebruikers. Hij is vanaf midden juni beschikbaar in de App Store en in de Google Play Store en kan aangekocht worden via de school of rechtstreeks via uitgeverij VAN IN. De kostprijs zal € 9 bedragen. De app is ook beschikbaar in een totaalpakket met de gekende Vakantiekalender (€ 10).

Meer informatie over de Zomerbingel-app:
www.zomerbingel.be.
Meer info over de ‘zomerdip’: https://wij-leren.nl/vakanties-leerrendement.php of https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_learning_loss

Wenst u meer informatie gelieve dan contact op te nemen via uitgeverij@vanin.be