07/05/2015 - VAN IN innoveert met speelse Zomerbingel-apps voor het hele gezin

VAN IN biedt vanaf midden juni een reeks leuke apps aan, de Zomerbingel-apps, waarmee kleuters, lagere schoolkinderen én ouders zich tijdens de zomervakantie individueel of samen op een speelse manier kunnen voorbereiden op het volgende schooljaar.

De zomervakantie is zowel voor leerlingen, leerkrachten en ouders dé periode van het jaar om die zaken te doen die tijdens het schooljaar minder makkelijk haalbaar zijn. Voor VAN IN is de zomervakantie dan ook elk jaar hét moment om haar leerplatformen te voeden met nieuwe inhouden en functionaliteiten. Ook bingel, het online leerplatform voor de lagere school, wordt tijdens de zomer geüpdatet met het oog op het nieuwe schooljaar.   

“Om ouders en leerlingen een leuk en motiverend alternatief te bieden om tijdens de zomervakantie te kunnen oefenen, hebben we de Zomerbingel-apps ontwikkeld”, vertelt Winfried Mortelmans, Managing Director van VAN IN. “Er is een app voor elk leerjaar van de lagere school en voor de oudste kleuters. Zo kunnen kinderen goed voorbereid starten in het volgende leerjaar. De Zomerbingel-apps zijn er voor het hele gezin: kinderen kunnen het onder meer op een speelse manier opnemen tegen familieleden of vrienden. Iedere speler krijgt daarbij vragen op zijn niveau, of hij nu naar het derde leerjaar gaat, de stap zet naar het secundair onderwijs of ouder is van een kind uit de lagere school.

Online platform meets app

Met de Zomerbingel-apps zet uitgeverij VAN IN een nieuwe stap in gepersonaliseerd en individueel digitaal oefenen en leren op tablet. Uniek is dat het soort vragen in de Zomerbingel-app met één klik kan worden afgestemd op de bingel-resultaten die het kind tijdens het schooljaar behaalde. “Maar dat wil niet zeggen dat enkel kinderen die al op het online leerplatform oefenden, de apps kunnen gebruiken. Zowel de oudste kleuters en de kinderen uit alle leerjaren van de lagere school als hun ouders kunnen de apps gebruiken”, verduidelijkt Mortelmans. 

Een app voor het hele gezin

Elke Zomerbingel-app biedt de mogelijkheid om altijd en overal te oefenen en te spelen op de tablet. Hij bestaat uit 4 verschillende componenten en beantwoordt daarmee aan de vakantiebehoeften van zowel kind als ouder:

  • Oefenen: voor het inoefenen van de leerinhouden van het voorbije schooljaar, met een onmiddellijke feedback na elk antwoord.
  • Samen spelen: een motiverend spel met meer dan 2.500 vragen over taal, spelling, wiskunde, wereldoriëntatie en actualiteit op verschillende niveaus, zodat het spel samen kan gespeeld worden door kleuters, kinderen en volwassenen.
  • Scorebord: een handig scorebord om de resultaten te bekijken en om te zien hoeveel punten en virtuele medailles werden verdiend.
  • Voor de ouders: om de resultaten van het kind in één oogopslag te volgen en om zelf te bepalen welke soort vragen er aan bod moeten komen.

In samenwerking met ouders

De apps kwamen tot stand in samenwerking met ouders. Uit een enquête en gesprekken met ouders bleek dat zij het belangrijk vinden dat hun kind ook tijdens de vakantie digitaal blijft oefenen, maar dan wel op een ontspannende manier. Zowel het spelelement als de sociale interactie (bv. spelenderwijs leren van elkaar) zijn belangrijk. Ouders willen de controle behouden en de resultaten volgen. De apps zijn op hun vraag ook altijd en overal beschikbaar: op reis, bij oma of opa, in de auto …, zonder dat er een internetverbinding nodig is.

Beschikbaarheid

De Zomerbingel-apps zijn er zowel voor iOS als Android en bereiken zo meer dan 80% van alle tabletgebruikers. Ze zijn vanaf 15 juni beschikbaar in de App Store en in de Google Play Store, en kunnen aangekocht worden via de school of rechtstreeks via uitgeverij VAN IN. Kostprijs: € 9. Elke app is ook beschikbaar in een totaalpakket met de gekende Vakantiekalender (€ 10).

De uitgeverij werkte voor de ontwikkeling van de apps samen met iCapps.

Meer informatie over de Zomerbingel-apps: www.zomerbingel.be.