26/05/2015 - De top tien studietips van VAN IN

 1. Maak een planning 

  ‘If you fail to plan, you plan to fail’. Om te plannen kun je een digitale agenda gebruiken die je overal kunt raadplegen, zoals Outlook, iCal, of wat dan ook. Zet je studietijd erin met een vast begin- en einduur en hou je daaraan. Mix moeilijke met minder moeilijke leerstofonderdelen. Plan zorgvuldig al je pauzes en je lunch. Deel je planning met de mensen in je omgeving, zo weten ze dat je er volop tegenaan gaat. 
 2. Plan pauzes

  Het is absoluut nodig om tijdig te pauzeren. Uren aan een stuk studeren is niet zo interessant, want je hersenen hebben net als je spieren rust nodig om alles te kunnen verwerken. Studeer daarom 50 tot 60 minuten en neem dan 10 minuten pauze. Vermijd in die pauzes ‘intensieve’ bezigheden waardoor je niet tot de nodige rust komt. Ga op tijd naar bed, want voldoende slaap is van cruciaal belang voor je hersenen. 
 3. Eet en snoep gezond

  Let goed op je voeding en kies voor lichte maaltijden. Vermijd een teveel aan suikers en vetten (chips, chocola ...). Probeer ook zoete en cafeïnehoudende dranken te vermijden. Drink daarentegen gerust anderhalve liter water per dag, want dorst is een vervelende afleider. De kans dat je hoofdpijn krijgt, is kleiner met water als voornaamste dorstlesser. 
 4. Kies een goede studieplek

  Je weet van jezelf hoe snel je door iets afgeleid kan worden. Terwijl de ene student met muziek op de achtergrond kan leren, is dat voor de andere ondoenbaar. Zet toestellen zoals een smartphone, gsm of tablet op stil en leg ze ver buiten je bereik. Waarom niet op een andere verdieping? Tijdens de geplande pauzes kun je je berichten lezen en beantwoorden, maar bewaak je tijd streng. Het bericht gaat immers niet lopen. 
 5. Schematiseer

  Misschien kan het je helpen om je samenvatting als een schema uit te tekenen. Iedereen leert anders en een schema kan jou beter liggen dan gewone tekst. Probeer het eens uit. 
 6. ‘Herhaling is de moeder van de studie’

  Door te herhalen blijft de leerstof langer hangen. Markeer belangrijke delen of woorden in de leerstof, vat ze samen en herlees. Doe dat voor alle leerstofonderdelen van je vak en op het einde heb je dan een globale samenvatting. Het is geen gek idee om van delen van die samenvatting flashcards te maken, zoals een presentator op tv. Dat kan je helpen bij het (laten) overhoren. Elke flashcard die je goed beantwoordde, kan in de doos. De andere moet je nog eens herhalen. Tijdens dat herhalen kan het helpen om luidop te lezen, misschien zelfs terwijl je rondwandelt. Probeer ook die samenvatting eens uit te leggen aan jezelf. 
 7. Ban stress

  Stress komt vaak voort uit negatieve gedachten als: “ik ga het niet kunnen”, “ik heb te weinig tijd”, “ik geef het beter op” ... Wees positief tegenover jezelf. Angst is een slechte raadgever, je kunt meer dan je denkt. Zoek de buitenlucht op tijdens je pauzes en kijk niet meer achterom eens een examen voorbij is, maar vooruit. 
 8. Laat eens wat stoom af

  Tijdens je studeerperiode kan het deugd doen om mogelijke stress wat te relativeren door te praten met je medestudenten bijvoorbeeld. Je moet af en toe eens wat stoom kunnen aflaten. 
 9. Studeer niet tot de laatste snik

  Zorg ervoor dat je vlak voor het eerste examen alleen nog maar hoeft te herhalen. Vermijd om te blijven studeren tot op het laatste moment. 
 10. Geef jezelf een schouderklopje!

  Wanneer je vindt dat het een goede dag is geweest of dat je examen vlot is gegaan, doe dan iets extra’s voor jezelf: bekijk een heerlijke film, lees een tof boek, game er even op los, laat jezelf heerlijk verrimpelen in een warm bad, spring op die fiets en trappen maar … Verwen jezelf maar eens goed. Kruip tijdig onder de wol, zo ben je fris en monter voor de volgende dag.