17/03/2017 - Van In ondersteunt Pyjamadag: ‘We leren om voor elkaar te zorgen’

De Pluim 1Vrijdag trokken opnieuw massa’s leerlingen in het Vlaams onderwijs in hun pyjama naar school voor de jaarlijkse Pyjamadag. Ook de kindjes in Freinetschool De Pluim in Hoboken. En net als in alle andere scholen konden zij steunen op materiaal van VAN IN  om duidelijk te maken waar de Pyjamadag om draait.

Aankleden was vrijdagmorgen niet nodig voor de leerlingen van De Pluim. De Freinetschool deed mee aan de jaarlijkse  Pyjamadag van de vzw Bednet. De vzw organiseert deze dag om langdurig zieke kinderen die niet op school kunnen zijn, in de kijker te zetten. Zij kunnen dankzij Bednet de lessen  volgen via een computer met webcam. Zo zijn ze mee met de les en blijven ze in contact met hun vrienden.

5Nn0Ey04


Uitgeverij VAN IN
draagt ook dit jaar zijn steentje bij aan de Pyjamadag. Met speciale lesbundels en oefeningen voor elk leerjaar. “Die hebben we gebruikt als leidraad om onze kinderen voor te bereiden op de Pyjamadag”, zegt Tamara, juf van het zesde leerjaar in De Pluim. “We hebben dat gekoppeld aan het voorbeeld van de dochter van een van onze leerkrachten van vorig jaar, die zelf een tijdje via Bednet les heeft gevolgd. Onze leerlingen zitten met heel veel vragen en dankzij het materiaal van VAN IN  kunnen we als leerkracht de gevolgen van langdurige ziekte veel tastbaarder maken. Zo was het belang van de Pyjamadag meteen duidelijk.”

Met de lespaketten van VAN IN als startbasis, konden de kinderen van De Pluim zelf aan de slag. “Als Freinetschool werken wij heel hard vanuit het kind zelf, dus ze kregen lesjes en oefeningen mee naar huis om voor te bereiden”, zegt Juf Tamara. “Zo hebben we tijdens onze filosofiegesprekken kunnen praten over ‘zorgen voor elkaar’ en wat dat betekent. Want uiteindelijk draait de Pyjamadag daar helemaal rond: zorg dragen voor elkaar.”


De Pluim 3

De Pluim neemt al voor de tweede keer deer deel aan de Pyjamadag en hoopt net als vorig jaar op een succes. “Vanochtend stonden er zelfs ouders in pyjama aan de schoolpoort”, zegt directeur Les Van Stappen. “Al onze klassen doen mee en hebben dus ook het pakket van VAN IN gebruikt.

Hiermee wijzen we op het belang van Bednet voor kinderen die niet naar school kunnen komen. Het is voor de ontwikkeling van kinderen enorm belangrijk om in contact te blijven met vriendjes en klasgenoten en om bij de lessen betrokken te blijven.”


De Pyjamadag is een initiatief van de vzw Bednet en wordt ondersteund door VAN IN en bingel.  Naast de lesbundels was er ook een speciale actie op bingel. Je kreeg dubbele pingping voor je gemaakte oefeningen en je kon je avatar aankleden met een speciale Bednet-outfit.