26/02/2015 - VAN IN lanceert eerste online leerplatform voor secundair onderwijs

Individuele begeleiding van elke leerling nu haalbaar 

Uitgeverij VAN IN, gespecialiseerd in het ontwikkelen van educatieve leermiddelen, lanceert bij de start van het schooljaar 2015-2016 het eerste all-in-one digitale leerplatform voor de eerste graad (A-stroom & B-stroom) Nederlandstalig secundair onderwijs. Via diddit.be zullen scholieren zowel thuis als op school oefeningen kunnen maken op een computer of tablet. Het nieuwe onlinesysteem maakt voor het eerst differentiatie in het secundair onderwijs haalbaar: elke leerling volgt een individueel leerpad.

VAN IN breidt met dit nieuwe leerplatform haar digitaal leiderschap in het basisonderwijs uit naar het secundair onderwijs.

Differentiëren? Echt haalbaar!

Op diddit.be staan oefeningen die aansluiten bij de geziene leerstof en bij de leerwerkboeken van VAN IN voor de vakken Nederlands, Frans, wiskunde, Engels en godsdienst. Dit is uniek in Vlaanderen en Brussel.
Het online leerplatform kan zowel op school als thuis gebruikt worden. Inloggen kan via diddit.be of via Knooppunt.net. Diddit heeft een digitale verbeteringstool én een automatische niveau-aanpassing die de motivatie van de leerling ten goede komt: als hij meerdere vragen na elkaar foutief beantwoordt, schakelt het systeem automatisch een niveau lager. Bij goede antwoorden stijgt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen dan weer. De leerling kan zoveel adaptieve oefeningen maken als hij wil, op zijn eigen tempo. Als extra motivatie kan hij credits verdienen, die hem toegang geven tot leuke spelletjes.

Met het nieuwe digitale leerplatform wil uitgeverij VAN IN leerlingen nog meer motiveren en prikkelen. “Motivatie en zelfvertrouwen zijn ontzettend belangrijk in het secundair onderwijs”, zegt Winfried Mortelmans, Managing Director van uitgeverij VAN IN. “Leerlingen die op hun niveau oefeningen maken waardoor ze betere resultaten behalen, zijn gemotiveerder. En 12-tot 14-jarigen oefenen ook gewoon liever online. De uitdaging bestond erin om de leerlingen individueler te begeleiden, zonder dat de leerkracht extra belast wordt. Diddit maakt dit nu mogelijk. Een onderzoek van Hogeschool Gent (De Smet, 2015) heeft bovendien uitgewezen dat differentiatie in lesmateriaal een doorslaggevende factor is in het behalen van betere resultaten.”

Voor de leerkracht

Diddit biedt ook leerkrachten extra ondersteuning en inspiratie op vlak van evaluatie en differentiatie. Het platform bevat alle teksten, beeld- en geluidsfragmenten uit de door de leerkracht gebruikte leerwerkboekenreeks en het interactieve Bordboek van VAN IN. Op die manier geniet de leerkracht van een optimale digitale ondersteuning tijdens zijn lessen. Digitale oefeningen kunnen aangewend worden als huiswerk of gewoon om vrij te oefenen.
“Diddit moet leerkrachten secundair onderwijs ondersteunen. Leerkrachten willen meer mogelijkheden om leerlingen te helpen goede resultaten te behalen. Digitaal werken biedt meer mogelijkheden dan papier. Het is niet alleen veel efficiënter, het maakt ook differentiatie haalbaar. De leerkracht behoudt het overzicht over alle opgaven en antwoorden, en dus de vorderingen van elke leerling. Hij ziet onmiddellijk welke leerlingen extra ondersteuning of net extra uitdaging nodig hebben”, aldus Mortelmans. “Wanneer een leerling toch een B-attest behaalt, kan de leerkracht via diddit gemakkelijk aantonen welke inspanningen hij heeft geleverd om die leerling bij te sturen.”

Diddit, het oudere broertje van bingel

In 2011 lanceerde VAN IN bingel, het digitale oefenplatform voor leerlingen uit het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen op bingel gedifferentieerd taken klaarzetten en hun leerlingen optimaal opvolgen. De uitgeverij was de eerste met dergelijk ICT-aanbod. VAN IN wil dit digitaal leiderschap nu met diddit doortrekken naar het secundair onderwijs.
bingel.be bewijst intussen een groot succes te zijn. Enkele cijfers: 80% van de lagere scholen in Vlaanderen en Brussel gebruikt bingel. Dat zijn niet minder dan 300 000 kinderen die hun carrière in het secundair onderwijs starten met deze ervaring. Sinds de lancering van bingel zijn er maar liefst 400 miljoen oefeningen gemaakt. Bingel bevat 3500 oefenreeksen.

Het potentieel van ICT op school

“Investeringen die scholen gemaakt hebben op ICT-vlak kunnen vandaag de dag zeker nog optimaler ingezet worden”, stelt Mortelmans nog. “Scholen en leerkrachten zien het potentieel en de toegevoegde waarde van digitale tools en leerplatformen, maar vragen meer ondersteuning om er het maximum uit te halen en er efficiënt mee te werken. VAN IN voorziet daarom in extra begeleiding en workshops.”