01/06/2018 - Bollobo’s schitteren op nieuwe graffitimuur in VBS De Boomgaard in Borgloon


VBS De Boomgaard in Borgloon mag zich de trotse eigenaar noemen van een gloednieuwe graffitimuur. De muur werd ontworpen door leerling Tibo en geschilderd door de bekende graffitikunstenaar Matthew Dawn. De muur is het resultaat van een wedstrijd van Uitgeverij VAN IN, die zo haar nieuwe rekenmethode Reken Maar en de Bollobo’s in de verf zet.

bollobo4

De Bollobo’s zijn het uithangbord van de nieuwe leermethode voor Wiskunde in het Lager Onderwijs: Reken Maar. Die werd in september 2017 gelanceerd en onderscheidt zich op verschillende vlakken. “We hebben voor het eerst een methode ontwikkeld”, zegt Martine Van Der Steen, marketeer bij Uitgeverij VAN IN voor Reken Maar. “Dat wil zeggen dat de leerkracht kan inspelen op de noden van leerlingen die moeite hebben met de leerstof en dat er materiaal is voor de kinderen die juist sterker zijn. Vroeger werd met die laatste groep minder rekening gehouden, maar nu kunnen we hen ook extra uitdagen.”

bollobo5

De Bollobo’s zijn aliens van de planeet Bonk. Ze trekken naar de aarde, op zoek naar antwoorden op al hun vragen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe groot hun planeet is, of hoe snel hun ruimtetuig vliegt. “De Bollobo’s moeten de lessen wiskunde leuker maken”, zegt Van Der Steen. “Zij geven de leerlingen vooral tips. Er zijn in totaal zes figuurtjes die meegroeien met de kinderen, van het eerste tot het zesde leerjaar.”
Reken Maar heeft veel aandacht voor de combinatie van digitale en papieren lesmiddelen. “De methode is zeer flexibel en zorgt ervoor dat de leerkracht altijd de touwtjes in handen heeft”, zegt Van Den Steen. “Via ons online leerplatform Bingel krijgt de leerkracht suggesties voor oefeningen voor de leerlingen, maar hij kan er evengoed voor kiezen om andere oefeningen in te plannen of een ander traject te kiezen voor het kind.”

Vertrekken vanuit het kind

Om de lancering van Reken Maar extra in de verf te zetten, organiseerde VAN IN een wedstrijd voor creatieve kids. Die mochten een ontwerp in sturen voor een graffitimuur, die dan ingekleurd zou worden door de bekende kunstenaar Matthew Dawn. Tibo, leerling in het zesde leerjaar van VBS De Boomgaard in Borgloon, was de gelukkige winnaar. Hij mocht samen met Dawn zijn hoogsteigen ontwerp aanbrengen op een muur op zijn school. Die werd op vrijdagmiddag feestelijk ingehuldigd.

De Boomgaard greep de wedstrijd ook aan om het M-decreet op een positieve manier in beeld te brengen. “We voelen dat we ons onderwijs op een andere manier moeten inrichten”, zegt directeur Pascal Michiels aan TV Limburg. “We moeten daarbij vertrekken vanuit het kind zelf. Dit is daarvan zeker en vast een positief gevolg .”